torsdag 1 juni 2017

Roadtrippin

Som utlovat kommer här lite bilder från vår roadtrip. Åkte i söndags på morgonen och kom hem på måndag vid femtiden. Måndag var Memorial Day här som är en röd dag. Barnen var hos sin pappa så jag var ledig, perfekt tajmat alltså. Memorial Day firas för att hedra alla som stupat i krig. Dagen ska inte förväxlas med Veterans Day under hösten som hedrar alla som stridit i krig. 
Hann med tre nya delstater under vår resa. Wyoming, South Dakota och Nebraska. 



Mount Rushmore ligger alltså i South Dakota. Där finns också ett monument som kallas Crazy Horse Memorial, som vi besökte på samma resa. Om någon är intresserad kan ni googla för ytterligare information. I korthet är det enorm skulptur som man började arbeta på för över 50 år sedan, till minne av en indianhövding som kallades Crazy Horse och också för att uppmärksamma alla indianstammar i landet. Skulptören hette Korczak Ziolkowski, en amerikan med polskt ursprung. Kul fakta; han bodde i West Hartford, Connecticut ett tag och är mannen bakom Noah Webster-statyn som finns i West Hartford. Han hann arbeta på Crazy Horse i över 30 år innan han dog. Han och hans fru fick 10 barn som nu arbetar vidare med projektet. Tycker detta är helt fascinerande. 



Här ovanför ser ni hur långt man har kommit med skulpterandet, och nedanför ser ni en miniatyr av skulpturen. Tycker det är så häftigt att man kan åstadkomma sånt här. Så imponerande att de spränger bort berg och lyckas skulptera såna grejer. Fattar inte ens hur man vet hur man ska planera ett så stort projekt. Huvudet/ansiktet på Crazy Horse blev klart sommaren 1998 och om jag minns rätt så är det 26 meter högt. De har alltså hållit på i över 50 år redan. Projektet är inte statligt finansierat utan drivs av en foundation. Det finns ett museum och en presentaffär som ger intäkter för att de ska kunna driva projektet vidare. Vet inte alls när det är tänkt att skulpturen ska vara färdig men när den väl blir klar kommer den att vara världens största. Miniatyren här nedanför är storleksmässigt endast 1/34 av den planerade skulpturen. 



Vi fortsatte sedan resan. Här ser ni Sylvan Lake där vi tog en paus. Fick lite regn på samma gång också. 



South Dakota bjöd på rätt fina vyer. 



Körde längs en scenic road (vad heter det på svenska?) och mittiallt skymtade Mount Rushmore. 

Bakom träden ser ni Mount Rushmore. Vi tog en massa bilder där också men det får bli ett eget inlägg. Nu ska jag till IKEA, måste köpa vaniljsås för jag ska fixa en jordgubbstårta. Vi ska nämligen ha en tidig midsommarfest på lördag. Sen ska jag på länk med Jasmi. Återkommer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar